Wydarzenia
iswinoujscie.pl • Sobota [25.02.2017, 10:52:44]
Domowe masło z orzechami! Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
fot. Organizator
Składniki: - Śmietanka 42% 200g (np. „Piątnica”) 3 szt. - orzeszki ziemne 100g (można użyć innych orzechów) - miód płynny 2 łyżki
Wykonanie:Schłodzone śmietanki wlać do miski i ubijać je mikserem, aż do momentu wytrącenia się masła. Odcedzać na sicie wyłożonym gazą i odcisnąć maślankę. Gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.
Orzeszki ziemne zmielić w młynku do kawy, aż do momentu wytrącenia się oleju. Tak przygotowaną masę orzechową dodać do masła razem z miodem i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.
Smacznego!
iswinoujscie.pl
« powrót
« powrót